1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Унищожени са половината от есенните посеви на рапица

Унищожени са половината от есенните посеви на рапица

Отделените пари за обезщетение на производителите са в размер на 2 млн. лв.

Повече от половината от посевите рапица ще бъдат разорани и засяти отново. Все още няма окончателни данни, ще ги има в края на седмицата. Ечемикът също е проблемен. Очаква ни една тежка година. Това заяви в сутрешния блок на телевизия България он ер Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Отделените пари за обезщетение на производителите са в размер на 2 млн. лв. Цветанов обаче уточни, че когато средствата се разпределят, всеки земеделец ще получи помощ от 2 лв. на дка. А за засяването на тази площ са вложени по 40-50 лв.

От асоциацията коментираха също и новата селскостопанска политика, която ще влезе в сила след 2013 г. Според Ивайло Тодоров, изпълнителен секретар на асоциацията, налагането на таван на директните плащания до 300 хил. евро ще ощети производителите. Ще намалеят плащанията за около 30% от производителите в страната при налагането на този таван. Склонни сме да направим компромис и само 15% от тях да получат по-малко пари, уточни Тодоров. Искането на асоциацията е таванът на директните плащания да бъде 450 хил. евро.

Ивайло Тодоров и Христо Цветанов обясниха още, че в момента земеделският сектор се ощетява от псевдо земеделци. Съществуват много случаи, в които има регистриран производител, той получава евросубсидии, но не произвежда. Те допълниха още, че алармират за проблема от около 5 години, но никой не го решава. Мнението им е, че въвеждането на термин „активен фермер“, каквото е изискването според новата селскостопанска политика, ще помогне за отстраняването на това явление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.