1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Успешна 2016г. отчитат земеделските кооперации в Свищовско

Успешна 2016г. отчитат земеделските кооперации в Свищовско

Увеличение на общата продукция на зърно – хлебно, фуражно и маслодайни семена от слънчоглед

Успешна 2016 година отчитат земеделските кооперации в Свищовско. Това заяви за Радио „Фокус“ – Велико Търново Игнат Ангелов, председател на Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав 2000“ в Свищов. Той посочи, че са регистрирани добри добиви от основните култури. Отчита се увеличение на общата продукция на зърно – хлебно, фуражно и маслодайни семена от слънчоглед, от рапица, от соя. Той открои някой основни проблеми в сектора, сред които и ограничаване в производството в рамките на 5-6 култури.

„Не използваме пълните възможности на отрасъла земеделие за един по-голям, по-широк спектър от селскостопанска продукция, като плодове, зеленчуци, грозде, животинска продукция. Това стесняване на кръга води до по-лоши финансови резултати“, посочи Ангелов и добави, че изнасянето на селскостопанска продукция в непреработено състояние като суровина е също причина за недобрите финансови резултати. „Например от производството на над 5 млн. тона хлебно зърно – пшеница, ние изнасяме повече от 3 млн. тона. Нашето потребление е между 1,8 – 2 млн. тона пшеница. На практика на пазара ние изнасяме пшеница при сравнително ниски изкупни цени. Такива са на международния пазар и в този случай ние изнасяме национален доход, който ни прави по-бедни. Колкото повече пшеница произвеждаме и изнасяме, толкова повече губим като конкретни производители и в национален мащаб“, допълни Игнат Ангелов.

Като трети фактор за липсата на добри финансови резултати Игнат Ангелов посочи загубата на традиционните външни пазари на селскостопанска продукция, сред които Русия, Близкия Изток, Северна Африка и Египет. „Не че ние не изнасяме за тях. На практика какво се получава? Целият наш износ на зърно отива в Констанца, а от там излиза не като българско зърно, а може би като румънско или като от държави с повече складови бази. Ето как ние губим пазарите и от това ставаме по-бедни в областта на земеделието“, допълни председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперации. Той добави, че страната ни губи и от сериозното подценяване на ролята, мястото и приноса на селскостопанската наука за развитие на българското земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.