1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Установиха огнище на птичи грип в Монтана

Установиха огнище на птичи грип в Монтана

Всички птици са умъртвени и предадени на екарисаж

Огнище на птичи грип и в Монтана. По информация на областната дирекция по безопасност на храните болестта е констатирана в двор на къща в квартал „Мала Кутловица“. Всички птици са умъртвени и предадени на екарисаж.

Сигналът е подаден на 26 декември, късно следобед от собственик на домашни птици за собствена консумация. Причината - видими клинични признаци и смърт на 18 от тях. На другата сутрин два трупа на кокошки са транспортирани до специализирана лаборатория в София, където е потвърдена болестта инфлуенца по птиците

По хуманен начин са умъртвени и другите птици в стопанството, с което броят им става общо около 50. В другите населени места на област Монтана няма случаи на болестта. Със заповед са наложени мерки за забрана на продажба и транспортиране на птици на територията на областта.

През почивните дни ситуацията ще се следи от дежурни екипи на дирекцията. Междувременно стана ясно, че всички стопани, чиито птици са умъртвени заради инфлуенца, ще бъдат обезщетени. Подобно на ситуацията с болестта заразен нодуларен дерматит и сега стопаните ще получат компенсациите си в рамките на месец.

Автор: Мирела Спасова 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.