1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Увеличен интерес към мярка 141 в Търговище

Увеличен интерес към мярка 141 в Търговище

Финансовата помощ по мярката е 7 500 евро

В Областната служба за съвети в земеделието в Търговище тече кампания по подаване на документи, с които се кандидатства по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" на Програмата за развитие на селските райони, съобщи Дарик радио.

До момента малко над 30 са земеделските стопани от Търговищка област, които вече са подали своите документи. Финансовата помощ по мярката е 7 500 евро, които се изплащат по 1 500 евро годишно за период от 5 години. Финансират се полупазарни стопанства, които произвеждат селскостопанска продукция предимно за собствена консумация и продаващи малка част от нея.

По мярката могат да кандидатстват физически лица и еднолични търговци, които обработват земеделски площи не по-малко от 10 дка или 5 дка трайни насаждения. Те трябва да отглеждат най-малко два вида земеделски култури или поне един вид култура и един вид животни.

В сравнение сминалата година се наблюдава увеличен интерес към мярката. Специалистите обясняват това с възможността да кандидатстват еднолични търговци и ранно пенсионирани кандидати. Очакванията са, че през есенните месеци броят на кандидатствалите земеделски производители ще нарасне, тъй като в момента подготвят нужните документи. През 2011 година специалистите от ОССЗ в Търговище са одобрили 60 проекта по Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.