1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В 121 животновъдни обекта у нас се отглеждат кокошки носачки

В 121 животновъдни обекта у нас се отглеждат кокошки носачки

В ДФЗ са подадени 29 проекта за преоборудване и реконструкция на птицеферми по мярка 121

Зам.–министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с представители на Асоциация на земеделските производители в България, направление „Птицевъдство” в МЗХ. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с птицевъдството, с цел готовността на производителите на яйца и на държавата във връзка с преструктуриране на сектора и спазване изискванията за хуманно отношение при отглеждане на кокошките – носачки.

Зам.-министърът подчерта, че МЗХ използвайки възможностите на Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. чрез Държавен фонд „Земеделие”, предостави на птицевъдите финансова възможност за реконструкция на обектите за отглеждане на кокошки – носачки и преминаване от конвенционални клетки към алтернативни технологии и уголемени клетки. Отчитайки кратките срокове за постигане на изискванията до 1 януари 2012 г. на птицевъдите, кандидатствали по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” бе предоставена държавна помощ и кредит на преференциален лихвен процент, припомни той. Данните показват, че след приключване на двата приема по мярката в ДФЗ са подадени 29 проекта за преоборудване и реконструкция на птицеферми.

На територията на страната общият брой на животновъдните обекти, в които се отглеждат кокошки носачки е 121 бр., с 3 162 158  птици. От тях 39 ферми не отговарят на изискванията, разписани в Директивата. Съгласно информация от собствениците на фермите, отглеждащи кокошки носачки в неуголемени клетки относно бъдещите им планове, 32 ферми от тях ще бъдат реконструирани, а 7 ще преустановят дейността си или нямат планове на този етап.

Зам.-министър Димитров подчерта, че ще се извършва проверка на центровете за опаковане, за наличието на договори с производителите на яйца, относно спазване на изискванията за маркиране и окачествяване. За да се гарантира спазването на разпоредбите на Наредба № 25 за „Минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки” ще се правят и проверки на граничните пунктове при извършване на вътреобщността търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.