1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В АГРОФОРУМ очаквайте: Фестивал на кестена в село Коларово

В АГРОФОРУМ очаквайте: Фестивал на кестена в село Коларово

И още: „Беласица“ – най-новият природен парк у нас

Въпреки екстремните климатични условия, земеделските производители от Добричка област могат да се похвалят с високи добиви от царевица. Те са заложили на американска селекция и сега жънат между 800 и 1000 кг от декар. Вижте повече.

Най-обширните кестенови гори на Балканския полуостров се намират в планината Беласица. Именно за това кестенът е символ на най-новия природен парк у нас - „Беласица“, за който ще ви разкажем тази седмица в АГРОФОРУМ.

Ако решите да посетите планината Беласица, непременно го направете по това време на годината, за да се включите във фестивала на кестена, един от най-чаканите и обичани празници в Подгорието. Тази година в село Коларово се състоя неговото четвърто издание. Ето какво видя нашият екип, който също не пропусна фестивала.

Иновациите имат своето запазено място в земеделието. Тяхната цел е да направят селскостопанското производство още по-успешно. Такава е целта на прилагането на течен биостимулатор, извлечен от кафяви морски водорасли от бреговете на Атлантическия Океан в Южна Африка. Какъв е механизмът му на действие и как влияе върху растенията – това беше темата на среща, която се проведе в стопанството на земеделския производител Светла Стоянова.

Българският Северозапад е познат като най-бедния район в Европейския съюз. Много хора от този край напускат родните си села, за да търсят препитание в големите градове или в чужбина. В следващите минути репортерът ни Светлозара Димитрова ще ни срещне с един млад и упорит човек, който въпреки трудностите, не напуска селото си, а решава да остане и да изгради свое малко стопанство със затворен цикъл на производство. 

Промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност бяха обсъдени през миналата седмица на срещи в Североизточна България, с участието на фермери, ветеринарни лекари и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Как да се опазят животните от заболявания и какви са болестите, които са рискови и за човешкото здраве - репортаж от срещата в Добрич.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ" за периода 17.10.-24.10.2015г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.