1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България липсва контрол върху продуктите от животински произход

В България липсва контрол върху продуктите от животински произход

Сигнализираха от Българския ветеринарен съюз

Организацията уточни, че фермерите често купуват от аптеките лекарства за животните по своя преценка, без надзора на ветеринарен лекар. Така в месото, млякото, яйцата, меда могат да се натрупват остатъчни вещества от антибиотици, хормони и други медикаменти. Попадайки в човешкия организъм, те могат да бъдат опасни за него.

От БВС посочиха, че в страната няма подходящо оборудвани лаборатории за контрол и не може да се проследи храната с какво качество стига до купувача.

Остатъчните лекарствени вещества в животинските продукти могат да повлияят и върху действието на някои медикаменти при хората.
Според изследване България е на второ място в света след Виетнам по устойчивост на антибиотици от най-ново поколение, което се дължи на прекомерното им прилагане при животните.

Председателят на Националния съвет на организацията д-р Йордан Бойчев цитира данни на Световната здравна организация, според които 60% от инфекциите и паразитозите са общи за човека и животните, а 75% от тези болести могат да се предават от животните на хората (туберкулоза, бяс, бруцелоза).

От БВС настояват за законодателна реформа, която точно да дефинира отношенията между ветеринарните лекари и фермерите. Според съюза така ще се гарантира производството на качествени и безопасни храни, както и здравето на хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.