1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Благоевградско започна изкупуването на тютюна

В Благоевградско започна изкупуването на тютюна

За 4 дни в село Долно Осеново са изкупени 80 тона тютюн на средна цена около 5.50 лева за кг

Започна изкупуването на тютюна от реколта 2013 година в Благоевградско, съобщи БГНЕС. За 4 дни в село Долно Осеново, край Благоевград са изкупени 80 тона тютюн на средна цена около 5.50 лева за килограм, допълва изданието. Цените от 25 години насам обаче не са се променили.

В най-голямото село на Община Симитли е произведен около 250 тона тютюн, вече е изкупена и 1/3 от него. В Долно Осеново първа в събота започна изкупуването пловдивската "Сокотаб", очакват се и останалите две фирми. Цената на "Сокотаб" за първо качество е 8.50 лв. за килограм, 6 лева второто и 2 - третото. Така средната цена на килограм изкупен тютюн става около 5.50 лв.

Изкупвателния пункт в Долно Осеново започна да се пълни още призори с нетърпеливи жители, които предаваха добития през миналата година тютюн. В селото, както в други части на страната, от 2 месеца очакваха с нетърпение старта на изкупната кампания.

Припомняме ви, че вчера, 6 януари, тютюнопроизводители блокираха път Е-80 край Харманли. Протестиращите представиха декларация, която ще бъде внесена до земеделския министър. В декларацията има два акцента - забавената изкупна кампания и ниските изкупни цени.

На среща с производители и прекупвачи точно преди коледните празници земеделският министър Димитър Греков каза, че забавянията през тази година са заради липсата на благоприятни климатични условия.

Министърът съобщи, че е получил уверение от фирмите, че всички земеделски стопани получават парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията. По време на срещата представители на фирмите, изкупуващи над 90% от тютюна в България, обещаха на министъра, че кампанията ще приключи в традиционните си срокове до края на месец февруари 2014 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.