1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Добричка област рапицата е в добро състояние

В Добричка област рапицата е в добро състояние

Близо 170 хиляди декара са площите с маслодайната култура в региона

Резките промени в температурите през зимните месеци не се отразиха върху рапицата. Маслодайната култура е в добро състояние в момента. Близо 170 хиляди декара са площите с маслодайната култура в Добричка област.

Атрактивна и рискова култура, носеща бързи и високи доходи. При едно голямо условие – ако оцелее в непредвидимите условия на добруджанския климат. След като преди няколко години площите в Добричка област стигнаха до 330 000 дка, последваха две години с унищожени и измръзнали растения. Това доведе до отказ от тази капризна култура. През есента на 2015 година в региона на Добруджа се засяха почти 170 000 дка. До момента посевите са в добро състояние. Много са факторите, които влияят върху оцеляването на маслодайната култура.

Рискове обаче все още съществуват. Преди няколко години пролетните студове и валежи доведоха до изтегляне на растенията, разораване на нивите с рапица и презасяване с други култури. През лятото на миналата година добивите от маслодайната култура в Добричка област бяха между 290 и 320 кг от декар – малко по-високи от предходната стопанска година.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.