1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Добричко са засети 500 дка с култивирана лайка

В Добричко са засети 500 дка с култивирана лайка

Вече е пусната в експлоатация и билкозаготвителната база в град Дулово, област Силистра

Билките, които се отглеждат от земеделци в Добричка област, са основно лайка, невен и лавандула. Това каза Славчо Славов, билкопроизводител от Добрич, предаде Агенция "Фокус".

Славов заедно със свой съдружник ще стопанисва новооткритата преди дни билкозаготвителна база със сушилня в каварненското село Българево. Така Добричка област е втората в страната, където ще заработи подобна база. Вече е пусната в експлоатация и билкозаготвителната база в град Дулово, област Силистра.

Сградата за базата в Българево е предоставена от община Каварна, каза Славов. В Добричко тази година са засети 500 дка с култивирана лайка, от тях 200 са пропаднали, около 10 дка са засети с невен. За момента интересът към тези два вида култивирани билки в района е много голям. Пунктове за изкупуване на билки работят в селата Българево и Стожер, започва изграждането на такива и в Добрич, като ще има и на други места в региона, каза Славчо Славов.

За момента обаче билкопроизводителите в Добричко са твърде малко, а в района има прекрасни условия за отглеждане на култивирани билки, както и за събиране на диворастящи. Голям е интересът към липата, лайката, шипката, слеза, маточината и мащерката. Колегите на Славов в областта отглеждат главно лавандула и бял равнец за добиване на етерично масло. Славов подчерта, че на нашия пазар то не се търси много и затова основни пазари на добруджанските билкопроизводители са Германия, Великобритания, Северна Америка и Близкият Изток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.