1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Добричко се очаква добра реколта от пшеница

В Добричко се очаква добра реколта от пшеница

Пролетниците все още се досяват

Към този момент очакванията на специалистите са за добра реколта от пшеница в Добричко. Това заяви Николай Ценов, зам.-директор на добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, предаде радио “Фокус” – Варна.

Ценов твърди, че в цялата страна са засяти 10 700 000 дка с пшеница. В Добричка област цифрата е около 1 200 000 дка. Това, което е важно за производителите на зърно, е реколтата да бъде добра и с високо качество. Към момента има всички предпоставки това да бъде изпълнено, каза Ценов. Той допълни, че пролетните дъждове благоприятстват за това. Състоянието на пшеницата е добро. Същото се отнася за ечемика и рапицата. За последната култура дори състоянието е в много добри рамки, уточни Ценов. Той подчерта обаче, че земеделските производители е необходимо не само да се уповават на хубавото време, но и да спазват сезонните грижи за посевите. Предстоят листни подхранвания на много от културите.

В момента пролетниците все още се досяват. Растителната защита по отношение на хербецидната борба при тях все още е в ход. Около 2 милиона декара с пшеница миналата година са засяти след оптималния срок, т.е. през ноември и декември, което е причина съвсем доскоро да се извършва пръскане с хербециди срещу вредители по пшеницата. Това е причина сега да има и посеви на различни фази в развитието си – има изкласили, цъфтящи и прецъфтели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.