1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Германия се търсят регионални продукти

В Германия се търсят регионални продукти

Властите още не отменят предупреждението да не се ядат краставици, домати и салати

Земеделците в Германия тези дни си спомнят за катастрофата в Чернобил преди 25 години, когато от предпазливост са унищожили значителна част от реколтата си. Сега, без атомна опасност, са принудени да изхвърлят тонове качествени зеленчуци, защото хората не купуват. Властите в Германия още не отменят предупреждението да не се ядат краставици, домати и салати, а отскоро и кълнове, предаде БНТ.

От началото на драмата с бактерията оборотът на производителите в Германия е спаднал наполовина. Съюзът на селските стопани изчислява на ден загуби от 5 млн евро. Обезщетението, което предвижда Европейската комисията, според земеделците във Федералната република е недостатъчно.

Все пак е странно, защо комисията трябва да плаща от общите пари на страните членки при положение, че вината за кризата носят германските власти. А те все още не могат да открият причинителя на заразата.

За да продадат все пак реколтата си, някои от земеделците започнаха продажба директно на полетата, които обработват. Така купувачите са сигурни в произхода. Зеленчуци от съответния регион са единствените, които се продават в момента. Чуждите продукти, особено, ако идват от отдалечени от Германия страни, не вдъхват доверие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.