1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В град Пловдив се проведе среща с лозари и винопроизводители

В град Пловдив се проведе среща с лозари и винопроизводители

Контролът върху производството, от гроздето до продажбата, ще извършва ИАЛВ

„Проектът на Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН), внесен в Народното събрание на 06.01.2012 г.” беше тема на срещата, която се проведе на 28.01.2012 г. (събота) в гр. Пловдив.

Срещата бе инициирана от народните представители на ПП ГЕРБ – Пловдив област Димитър Лазаров, Силвия Хубенова, Николай Петков, Георги Плачков и Илия Пашев съвместно с инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

„Засега Законопроектът е разгледан в Комисията по земеделие и гори и предстои да се гласува на първо четене в Народното събрание, така че нашата среща е точно навреме и ако направите допълнения или предложения, ще можем да ги имаме предвид” обяви народният представител Димитър Лазаров в началото на срещата.

Тежестта по воденето на шест дневника по технологичен контрол се намалява като се въвежда изискване за въвеждане на данните в три. Контролът върху производството – от гроздето до продажбата – ще извършва Изпълнителната агенция по лозата и виното и така ще се гарантира качеството на продуктите от техния материал, през технологията до получаването им от крайния клиент.

В този смисъл ИАЛВ ще добие правомощия, по подобие на Агенцията по безопасност на храните, и инспекторите й ще могат да правят проверки не само при производството на грозде и преработката му, но и в търговската мрежа.

Над 100 човека, представители на лозаро-винарския бранш откликнаха на поканата. В рамките на събитието, производители на грозде и вино приветстваха срещата като възможност за директен разговор и се ангажираха писмено да предадат, чрез народните представители, конкретните си идеи за включване на облекчения за т.н. дребни или малки винопроизводители. На въпросите на гостите отговаряха експерти от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Агенция Митници и Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, Областна дирекция „Земеделие” и Областна дирекция по безопасност на храните. Сред поканените на форума бе и председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

Следващата среща с представители на бранша е планирана да се състои на 04.02.2012 г. (събота) от 10:00 часа в заседателната зала на община Карлово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.