1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Казанлък започна строителството на новия музей на розата‏

В Казанлък започна строителството на новия музей на розата‏

Засега единственият в света музей на розата е тук

В Казанлък започна строителството на новия музей на розата. Проектът предвижда съвременна, мултифункционална сграда и застроена площ от 1200 кв.м., на която е предвидено да се демонстрират не само историята и даденостите на района, но и целия затворен кръг на розопроизводството.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че Правителството ще осигури цялата сума от 1,3 млн. лева за изграждане на новия Музей. Първият транш от тези средства вече е преведен на община Казанлък.

Освен основната сграда, проектът предвижда и партерен кръг с 24 рози, ще има и специално помещение за демонстрация на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът. Изпълнителите подчертаха, че ще се съобразят изцяло с факта, че музеят е разположен в изграден парк и ще извършват максимално щадящи дейности по строителството.

Засега единственият в света музей на розата е в Казанлък. Сградата му е малка и се намира в двора на Института по розата, чието ръководство също е с намерение да върне предишната туристическа слава на Казанлък и Розовата долина. „Всички сме длъжници на приложението в медицината и в козметиката на етеричните и маслодайни култури. Затова разработваме различни технологии за отглеждането им, включително и на някои алтернативни видове.

Например едно от растенията, силибум, би могло да се използва при лечение на чернодробни заболявания“, уточни специално за АгроТВ Георги Чаушев, директор на Института. При нас може да видите как учените, освен научно-изследователскта си дейност, се занимават и с конкретна работа на терен. С голямо нежелание извърших исканите съкращения и намалих състава от 40 на 35, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.