1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Луковит откриха Третият национален събор „Млечният път на България през вековете“

В Луковит откриха Третият национален събор „Млечният път на България през вековете“

Очаквайте информация и интересни събеседници в програмата на Агро ТВ

В Луковит откриха Третият национален събор „Млечният път на България през вековете“. Организатори са Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.

Събитието откри кметът на града Иван Грънчаров. Семейството на градоначалника има и собствена ферма млекодайно направление. Той обяви, че млекопреработвателният бранш ще инициира подписка в подкрепа на Наредбата, която регламентира отделянето на имитиращите продукти от тези, произведени изцяло от мляко.

На изложбените части своите продукти представят над 40 производители на млечни продукти от цялата страна - продават се кисело мляко, сирене, кашкавал и други производни продукти. По време на събора, който ще продължи до 8 септември, млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни показват своите продукти, които посетителите могат да опитат.

Показани са още животни - крави, овце и коне от различни породи. В специална демонстрационна зона фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как се прави кисело мляко в йогуртиера и в домашни условия, как се събира сено и как се доят овце. За най-малките посетители на събора е организирана кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“.

В конкурса „Млечният вкус“ ще бъдат представени ястия с мляко и млечни продукти от региона на Луковит. Богата фолклорна програма съпътства откриването на събитието, различни формации ще се изявят и в следващите дни.

Агро ТВ е медиен партньор на фестивала. Очаквайте още информация и интересни събеседници от Луковит в програмата на медията.


                                                                                           репортер: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.