1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В област Сливен се намират 45% от площите, заети с прасковени насаждения

В област Сливен се намират 45% от площите, заети с прасковени насаждения

Страните, за които изнася България са основно Русия и Украйна

45% от площите, заети с прасковени насаждения в страната се намират в област Сливен. Тук се произвежда всяка втора праскова". Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на откриването на десетото юбилейно издание на празника на село Гаврилово „Златна праскова”. През последните години секторът бележи ръст, като за миналата година е реализиран износ на праскови на обща стойност от близо 2 млн. лева. Страните, за които изнася България са основно Русия и Украйна.

Зам. - министър Димитров каза още, че от следващата година за първи път ще се прилага специфична схема за производители на плодове и зеленчуци. Общият размер на средствата, които ще получат бенефициентите по схемата е в размер на 15 млн. лева. Схемата ще бъде обвързана в качеството и количеството на произведената продукция, обясни зам.-министърът.

Председателят на Парламентарната комисията по земеделие и гори г-жа Десислава Танева призова земеделските производители да се обединяват и сдружават, за да са по-конкурентноспособни на пазара. По този начин те ще могат да защитават и своите интереси. Зам.-министър Димитров от своя страна посочи, че тези обединения ще могат да кандидатстват за подпомагане на дейността им със средства от ЕС.

Министерство на земеделието и храните ще подкрепи всяка една подобна инициатива и ще окаже съдействие на всички желаещи в тази област. На събитието присъства областният управител на Сливен г-н Марин Кавръков.

В рамките на празника МЗХ участва и с информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.