1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В община Бургас обсъждат проблемите на хлебопроизводителите

В община Бургас обсъждат проблемите на хлебопроизводителите

Икономическа полиция и НАП - Бургас са проверили 21 обекта, на които са съставени констативни протоколи и актове.

Наболели проблеми, свързани с бранша на хлебопроизводителите, бяха обсъдени на среща в община Бургас. Това информираха от пресцентъра на общината. В дискусията взеха служители от общинския отдел "Икономика" и представители на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Бургас. На срещата бяха разгледани проблемите пред бургаските хлебопроизводители и възможностите за съдействие от страна на община Бургас за тяхното разрешаване.

Представителите на бранша в града споделиха, че искат да работят на чисто и по законоустановените норми. Това предполага излизане от сивата икономика на всички производители и предприемане на мерки срещу навлизането на нерегистрирани търговци на територията на община Бургас. Те подбиват цената на хляба като пласират евтин, но некачествен и опасен продукт, заявиха бургаските производители. Обектите им нямат нужната регистрация, не отговарят на законовите изисквания и съответно извършваната от тях дейност не подлежи на контрол. Това се превръща в сериозен проблем пред хлебопроизводителите от Бургас, тъй като навлизането на фирми от други градове ощетява икономиката на общината, а хлябът пристига в града с изтекъл срок на годност.

Хлебопроизводителите считат, че се налага да бъдат извършени промени на сега действащата нормативна уредба, според която съществуват пречки за легалните производители. Организацията благодари на община Бургас за съвместната дейност и оказаното съдействие през 2009 г. и постигнатите реални резултати в борбата със сивата икономика. По разпореждане на общината контролните органи РИОКОЗ, Икономическа полиция и НАП - Бургас са проверили 21 обекта, на които са съставени констативни протоколи и актове. За преодоляване негативите в бранша през 2010 година община Бургас ще продължи да съдейства на контролните органи за извършване на проверки на нерегистрираните търговци.

Бургаските хлебопроизводители съобщиха, че са започнали работа по съвместни проекти с белгийските си колеги, благодарение на срещата с представители на бизнеса в град Гент (Белгия), организирана от община Бургас в края на миналата година. В тази връзка бургаските производители ще посетят Италия, за да почерпят опит от италиански организации по хлебопроизводство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.