В Пазарджишка област започна жътвата на рапицата

Проверена е над 90% от прибиращата техника

Започна жътвата на рапицата в Пазарджишка област, а в началото на следващата седмица се очаква да започне и жътвата на ечемика и пшеницата. Това каза Иван Газепов, началник на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните в Пазарджик, предаде радио „Фокус”.

Той уточни, че е проверена над 90% от прибиращата техника, която ще участва в жътвата. Въпреки че тя се поддържа и отговаря на изискванията за безопасност, трябва да отчетем и фактът, че само 10% от зърнокомбайните в Пазарджишка област са на възраст под 5 години, всички останали са по-стари, каза Газепов.

Той допълни, че при тракторите процентът на новите машини е около 15, като там се ползва вносна техника, но втора употреба. Друга тенденция, която се забелязва в Пазарджишки регион, е увеличаването на обработваемите площи от земеделска земя, като пример бих посочил оризът, където увеличението на обработваемите площи за една година е с над 10%. За обработката на тази площи има добра високопроизводителна техника. Очакват се и добри добиви, допълни Газепов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.