1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Пазарджишко се увеличава броят на щраусовите ферми

В Пазарджишко се увеличава броят на щраусовите ферми

Щраусите не са традиционни видове животни за страната, но интересът към тях е породен от добрата цена, на която се изкупува месото им

Броят на щраусовите ферми в Пазарджишко се е увеличил, каза Атанас Ланков, главен експерт-координатор в Областна служба за съвети в земеделието, цитиран от Агенция "Фокус". Освен фермата за щрауси в панагюрското село Елшица, такива ферми вече има и в селата Мало Конаре, Пищигово и др. При тях нещата са канализирани. Тези земеделски производители имат сключени договори и продават месо и яйца по предназначение. Те не търсят някакъв специален пазар, допълни Ланков.

Щраусите не са традиционни видове животни за страната, но интересът към тях е породен от добрата цена, на която се изкупува месото им.

Месото на щрауса е близко до качествата на телешкото, но е с по-ниско съдържание на мазнини и холестерол. Яйцата от щрауси са по-малко търсени, но напоследък и към тях се проявява интерес. Едно щраусово яйце се равнява на около 25-30 кокоши яйца, а черупката на яйцето е много твърда и може да се използва за рисуване на различни мотиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.