1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Русенско предприемат превантивни мерки срещу заболяването африканска чума по свинете

В Русенско предприемат превантивни мерки срещу заболяването африканска чума по свинете

Това бе решено на заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия

Да се засили контрола върху плавателните средства по река Дунав, превозващи хора, животни и товари, идващи от Руската Федерация и Украйна. Това бе решено на  заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, съобщи Дарик радио.

Целта е изцяло превантивна, и е във връзка с регистрираните случаи на заболяването африканска чума по свинете в Руската Федерация и Република Украйна. Ще се организира среща с пристанищните оператори в акваторията на Пристанище Русе, отговорни за съоръженията, в които обичайно застават или обработват кораби, подлежащи на контрол. На тази среща следва да се разпоредят действията, които да бъдат предприети от операторите за осигуряване обезвреждането на остатъчни количества хранителни отпадъци от бордовите кухни на плавателните средства по начин, гарантиращ унищожаването на вируса на АЧС.

Решено бе да се засили и контрола върху моторни превозни средства, превозващи хора и товари на ГКПП ”Дунав мост” и влаковете на Централна гара Русе, превозващи хора от Руската Федерация и Р. Украйна. Също така е предвидена и проверка на състоянието на дезинфекционната площадка на изходящото трасе /под моста/ на ГКПП „Дунав мост”, която при необходимост да се използва за дезинфекция на МПС. Със заповед на Областния управител на област Русе Стефко Бурджиев е възложено на кметовете на общини в областта да свикат заседания на общинските епизоотични комисии до 15 август, на които да се обсъдят и предприемат конкретни мерки за опазване здравето на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.