1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Северозападна България ще стимулират интеграцията между земеделието и туризма

В Северозападна България ще стимулират интеграцията между земеделието и туризма

Много дейности ще бъдат заложени за развитието на селското стопанство

Туризмът в региона през следващите години ще се развива на основата на няколко интегрирани проекта. Първият обхваща територията на Берковица, Монтана, Вършец, Враца. Това предвижда стратегията за интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район, чието поредно обсъждане бе през миналата седмица, пише mont-press.com.

Уникалното наличие на богатото културно-историческо наследство благоприятства развитието на печеливша туристическа индустрия. Идеята е в Монтанско и Врачанско да бъде развит планински, екстремен, спа, културен и екотуризъм, посочи след участието си в заседанието областният управител Анатолий Младенов. Следващият проект е за района Видин-Димово-Магура-Белоградчик-Чупрене-Чипровци. Маршрутът е наречен “Югозападна Стара планина Южни Карпати”. В Димово примерно може да бъдат изградени къщи за гости. Трето направление е “Виа Траяна” и обхваща общините Долна Митрополия, Гулянци, Плевен, Ловеч и Троян, допълни той.

Много дейности ще бъдат заложени за развитието на селското стопанство. Основните мерки включват стимулиране на затварянето на цикъла на агробизнеса. Идеята е тук да започне преработката на суровина. Планира се диверсификация на земеделието, стимулиране на интеграцията между земеделието и туризма, биоземеделието и подобряване на енергийната ефективност на агробизнеса, уточни Младенов.

Предвижда се да бъде създаден орган към Северозападния район за планиране, който да координира цялостния процес по изпълнение на интегрираните териториални инвестиции и дейностите по стратегията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.