1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Шуменско набелязаха мерки срещу африканската чума по свинете

В Шуменско набелязаха мерки срещу африканската чума по свинете

У нас все още не е констатиран случай на заболяването

Директорът на дирекцията по безопасност на храните в Шумен д-р Катя Райкинска съобщи, че у нас все още не е констатиран случай на африканска чума по свинете. По думите й заболяването не е опасно за хората, но е възможно да нанесе сериозни икономически щети, предаде БТА.

В Шуменско вече набелязаха мерки за предотвратяване възникването на огнища от африканската чума по свинете. Собствениците на свиневъдни обекти трябва да засилят мерките за биосигурност по отношение на ограждане, контрол на влизането на хора и моторни превозни средства на територията на обекта. Собствениците на стада с източнобалкански свине е наложително да спазват стриктно ограниченията за паша в определения им от общинския кмет район и да ограничат до минимум възможността за контакт на животните им с диви свине.

Според Юлиян Йорданов, началник отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ - Шумен, най-честите източници на заразяване на свинете с африканската чума са кухненските и хранителни отпадъци, както и някои видове кърлежи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.