1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Шуменско средният добив от маслодаен слънчоглед е около 190 кг/дка

В Шуменско средният добив от маслодаен слънчоглед е около 190 кг/дка

Все още не е приключило прибирането на царевицата за зърно

Топлата и дълга есен помогна на земеделците в Шуменско да приключат успешно основните селскостопански дейности за този сезон. Това коментираха пред АгроТВ експерти от областната служба по земеделие в Шумен.

В Шуменска област окончателно приключи прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед. В региона с тази култура бяха засети над 307 000 дка, от тях са прибрани общо 58 500 тона продукция. Средният добив от маслодайния слънчоглед е около 190 кг от декар и това са нормални добиви за областта.

Все още не е приключило прибирането на царевицата за зърно, макар че над 90 процента от площите в региона вече са ожънати. В Шуменска област с царевица бяха засети общо 189 000 дка. Прибирането на реколтата вече приключи в 5 от 10-те общини в региона – Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново и Нови пазар.

В областта продължава и есенната сеитба на пшеницата. Досега са засети над 446 000 дка, но заради топлото време се появи и проблем, каза Магдалена Йорданова.

Окончателно приключи сеитбата на ечемик в Шуменско, засетите площи са общо 88 800 дка. В региона са засети и близо 3000 дка тритикале, както и 63 800 дка зимна маслодайна рапица.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.