1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Силистренско се наблюдава до 20% измръзване при старите лозя

В Силистренско се наблюдава до 20% измръзване при старите лозя

В добро състояние са масивите, за които са полагани грижи

До 20% измръзване се наблюдава при старите и изтощени лозя в Силистренско на този етап. Това съобщи за радио „Фокус” Божидар Боев, председател на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите. В добро състояние са масивите, за които са полагани грижи, известни поражения е нанесла зимата при заболелите леторасли и тези, които не са били третирани правилно.

В района на Ветрен, Кайнарджа и Силистра няма измръзване при младите лозя, засегнати са старите насаждения. Размерът на измръзването не би повлиял на добива от грозде, отбеляза Боев. Сред факторите, които биха се отразили на бъдещата реколта, той посочи необходимите мелиорации, правилната резитба, добро време и др. Към момента резитбата на лозята се извършва навреме. На фона на притесненията на зърнопроизводителите за пропаднали есенници, годината за лозовите насаждения в региона започва прекалено добре, стига и времето да не ги „излъже”, заяви Боев.

По данни на Областната дирекция „Земеделие" в региона се отглеждат 19 704 дка с винени лозя и 3681 дка с десертни. Към момента резитба е извършена на около 3000 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.