1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Смолянско очакват по-слаба реколта от картофи

В Смолянско очакват по-слаба реколта от картофи

Част от насажденията са поразени от юлската суша, което ще се отрази на добивите

Новата реколта от картофи в Смолянско се очаква да бъде по-слаба заради продължителното засушаване през юли, прогнозират представители на Асоциацията на картофопроизводителите от региона, цитирани от БТА.

С около 2-3 хиляди декара повече площи са засети с картофи в Смолянска област през тази година след високите изкупни цени през миналата зима, твърди Илия Канев, представител на сдружението на картофопроизводителите в с. Момчиловци.

Част от насажденията с картофи в Смолянско са поразени от юлската суша, което ще се отрази на добивите. След обилните дъждове през последната седмица се наблюдава вече и мана по нивите, което също намалява шансовете за обилна реколта обясняват картофопроизводители от Момчиловци.

Местните производители очакват до есента да се повишат изкупните цени на картофите. Стойностите на летните картофи на борсите са изключително ниски, стигнали са до 25-30 ст. за килограм и това е по-малко от себестойността на продукцията, обяснява Георги Качоров, член на Асоциацията на картофопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.