1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В София ще се проведат семинари по биодинамично земеделие

В София ще се проведат семинари по биодинамично земеделие

Лектор ще бъде италианският учен Енцо Настати

Влияят ли зодиите върху живота на растенията? Как планетите могат да подобрят реколтата в земеделието? На пръв поглед въпроси, които звучат странно и донякъде неразбираемо, но не и за Енцо Настати, италианец, последовател на бащата на биодинамичното земеделие Рудолф Щайнер. Отговор на тези въпроси ще даде самият Настати на семинари от 9 до 11 ноември в София.

Според идеята за биодинамичното земеделие планетите и съзвездията влияят върху всички етапи от живота на растението до узряването и качеството на храните, посочи Енцо Настати. По думите му трябва да разглеждаме растението не само от физико-материална гледна точка, а и от по-фини аспекти.

Настати твърди, че има няколко начина за свързване на растението със силите на живота - чрез подходяща подготовка, като например хомео динамичните препарати, използвани по време на неговото отглеждане, чрез изпращане на съобщения до семената още по време на засаждане и чрез култивиране по определен ритъм.

За подобряване на хранителната стойност на продукцията е изработен специален календар, който се съобразява с планетарните и зодиакални импулси, които според Настати носят послание за качеството на храните. Много е важно при отглеждането и пръскането на продукцията да се съобразяваме с активните планетарни импулси.

Всички тези методи за отглеждане на растения могат да бъдат видени в екоселището на Настати "Новата Земя", което се намира край Удине, Италия. То включва в себе си Международен научно-изследователски институт EВРИKA, асоциация за разпространяването на екологосъобразните дисциплини. Екоселището обхваща площ, засадена със зеленчуци, ливади и овощни градини. Не малка площ е отделена на тунелите за защитено култивиране и една част от земеделското стопанство е посветена на опитните участъци на ЕВРИКА за регенериране на растенията, подобряване на разнообразието, устойчивост на суша и климатични стресове.

В земеделското стопанство се прилага селскостопанският хомеодинамичен метод, който е изцяло екологичен и безотпаден и който е в състояние да внася подобрения в почвата, вместо да я изтощава.

Сградите в Екоселището са реализирани в съответствие със съвременните стандарти за зелено строителство. Особено внимание е отделено на проучванията на възобновяемите енергийни източници и на почистването на околната среда. В Екоселището работят около тридесет души, чиято цел е да се създаде реалност, която да е свидетелство за нов начин на отношение към Земята, растенията, животните и хората.

Енцо Настати е създател на хомеодинамичния метод в селското стопанство. Повече от 35 години работи като учен, практикуващ и популяризатор в областта на екологично чистото селско стопанство и духовната наука.

Рудолф Щайнер /1861-1925 г./ е австрийски философ, автор на идеята за биодинамично земеделие. Той предлага въвеждането на "духовни" елементи в земеделието, а неговата "духовна наука" претендира да изяснява връзката между отглеждането на растенията и движението на планетите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.