1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В търсене на спешни мерки за помощ за овцевъдите

В търсене на спешни мерки за помощ за овцевъдите

Край Арбанаси се проведе пищен втори Национален събор на овцевъдите

Втори национален събор на овцевъдите в България събра от 24 до 26 май т.г. на поляните до Петропавловския манастир край Арбанаси стопани на ферми за овце и кози от цяла България, стоически верни на трудния си, едва оцеляващ поминък. Присъстваха и скромно, и шумно с необикновеното си умение покрай споделените проблеми да почувстват и някакъв празник – но повече за душата, отколкото за битието на своя неблагодарен и все търсещ достойна отплата и признание труд.

Оганизаторите от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ) се бяха постарали в щедрото оползотваряване на държавната помощ за богат до пищен откъм прояви празник. Около 180 хиляди лева е бюджетът на събитието тази година, обяви пред медиите дни преди откриването на празника Симеон Караколев, председател на Управителния съвет на НАРСПБМ. Той допълни и, че броят на изложителите е три пъти повече в сравнение с миналогодишното издание.

Празникът беше посетен от над 70 000 души, в него участваха 300 изложители и занаятчии от България, Румъния, Турция, Молдова и Македония. От румънска страна представиха 8 породи овце и кози. По време на официалното откриване на събора, което направи министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков, се чу приветствие към участниците от заместник-главния секретар на Министерството на земеделието и развитието на селските райони в Румъния Сорин Келму. Присъстваха и областният управител на област Велико Търново Пенчо Пенчев, кметът на община Лясковец Ивелина Гецова, изпълнителният директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов, депутати от новосформираното ни Народно събрание и представители на земеделското министерство на Румъния.

На откриването на събора председателят на НАРСПБМ Симеон Караколев посочи, че тази година в рамките на трите дни на изложението ще бъдат показани над 700 овце отглеждани в 60 ферми в страната. По думите му над 100 са козите на събора, а 70 породисти коне ще участват в Националното изложение по коневъдство и състезанието по надтегляния от най-големите коне тежковози в България. На празника бяха показани и над 120 кучета. Имаше и щандове на биопроизводители, занаятчии и производители на млечни продукти.

Съборът беше съпроводен с увеселителна фолклорна програма, кукерски танци, състезания и изложения, кулминация на която беше незаменимото участието на Ути Бъчваров с най-големия тиган в България. В него той приготви на живо най-вкусното и най-голямо „Агнешко със зелен лук”. Всички гости бяха поканени на най-голямата трапеза в България – щедра и разточителна, но някак си неестествено приповдигната при вида на надяващите се днес на достойна цена за своя труд български овцевъди. Със скъпи фуражи при свито потребление те все още произвеждат уникалното на вкус българско овче мляко. Фермерите вече са принудени сами да добиват и продават сирене, кашкавал и своеобразни вкусотии, защото мандрите у нас са със затворени врати за качествената родна суровина сурово овче мляко. А агнетата им, дето уж ни ги искали в арабските страни, продават по 4,50 лв. за килограм живо тегло, без значение дали е Гергьовден или Великден. В същото време някой внася и продава у нас замразени незнайно откога и къде вносни трупчета агнешко, пак за сметка на недоимъка на същите тези поканени да празнуват на събора на овцевъдите, но и на здравето българи.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.