1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В царството на пъдпъдъчите яйца

В царството на пъдпъдъчите яйца

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието

Пъдпъдъчите яйца са темата на изданието на Фермерския фестивал на 29 август. Основната демонстрация е както винаги в  12 часа. Свои рецепти за ордьоври и коктейли ще ни представи производителят им Младен Кузманов, който прави дебют на Фестивала. Младен започнал да се занимава с две дузини пъдпъдъци от ноември 2016 и днес вече гледа близо 400 – 450 пъдпъдъка. Фермата, в която работи със съпругата си, е в с. Царичина, Костинбродско. Продава в няколко магазина в София.

Знаете ли, че в пъдпъдъчите яйца се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било птици. Те превъзхождат кокошите по наличие на витамин В 12. Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2. Съдържат също цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Полезни са при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Да, ако сте решили да отслабвате, изяждайте по 1 – 2 яйца дневно!

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30  до 18:30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.