1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Украйна прибраха близо 30 млн. тона зърно

В Украйна прибраха близо 30 млн. тона зърно

Жътвата на царевицата започна преди дни

Прибирането на зърнената реколта в Украйна е към края си. По данни на земеделското министерство в Киев стопаните са ожънали 29 милиона тона, а маслодайните култури досега са дали малко над 7 и половина милиона тона.
 
Реколтата от пшеница се изчислява на 22 милиона тона, което е с два повече, отколкото се очакваше през пролетта. Ожънати са близо 5 милиона хектара, средният добив е малко над 4 и половина тона. От милион и половина хектара с ечемик са прибрани 6 милиона тона, а средният добив е в размер на 4 тона. 
 
Жътвата на царевицата започна преди дни. От нея ведомството очаква малко повече от 28 милиона тона, но до момента от 40 000 и 600 хектара са прибрани едва 182 000 тона, което прави средно по близо 5 тона от хектар.
 
Рапицата заема все по-големи площи в Украйна, достигнали тази година милион и половина хектара. При среден добив от три тона стопаните са прибрали 4 милиона тона. На второ място при маслодайните култури е слънчогледът, от който досега от почти 1 милион хектара са ожънати 2 и половина милиона тона.
 
Соята заема 504 000 хектара. От тях фермерите са прибрали близо милион и 300 000 тона, а маслодайните култури ще достигнат 20 милиона тона, от които 4 рапица, 12 слънчоглед и 4 милиона тона соя.
Украинските стопани започнаха и прибирането на захарното цвекло. Обработени са над 32 000 хектара, т.е. 13 % от общата площ, а количеството досега възлиза на почти милион и половина тона. Очаква се реколтата да бъде в размер на 13 милиона тона.
От земеделското министерство представиха и данни за износа от началото на новата стопанска година. До момента са експортирани 3 милиона тона пшеница, 600 000 тона ечемик и 2 и половина милиона тона царевица.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.