1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Южна България започна жътвата на ечемика

В Южна България започна жътвата на ечемика

Добиви около 500 кг от декар сочат първоначалните показатели

В Южна България започна жътвата на ечемика. В землищата на Раднево и Оряховица, област Стара Загора тазгодишната реколта е добра, въпреки че все още е рано да се говори за количество и качество на продукцията. Добиви около 500 кг от декар сочат първоначалните показатели, пише agrozona.bg.

Ечемикът се жъне и в димитровградското село Странско. Там първоначалният добив е 520-530 кг от декар, но жътвата върви трудно заради полегнали посеви от падналите дъждове в района. В село Васково, община Любимец зърнопроизводителите са доволни от добива, но се притесняват от продължаващите дъждове, които влошават качеството.

Културата е готова за прибиране също и в Северна България. От тази седмица производителите  имат готовност да започнат жътвата на ечемика, но заради проливните дъждове в много места от страната кампанията може да закъснее. Големият проблем е, че заради нестабилното време нивите в редица региони на страната са потънали във вода и машините не могат да влязат.

Зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов прогнозира трудна жътва. Той даде обещание, че проблемът с ваучерите за гориво с намален акциз ще бъде решен до началото на масовата жътва. По думите му след проведените срещи с Министерството на финансите вече има постигнато решение за методиката, а указанията за прилагането на схемата са изпратени до всички бензиностанции в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.