1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вашингтон прогнозира ръст в световното производство на захар

Вашингтон прогнозира ръст в световното производство на захар

Като причина вашингтонските експерти посочват продължаващата суша и пожари

Ръст от над 3% до 185 милиона тона очаква американското земеделско министерство за световното производство на захар през следващия сезон. За Европейския съюз се прогнозират близо 16 милиона тона.
 
Увеличението в Европа е оценено на малко над 1 милион тона, като аргументът е, че страни като Франция и Германия се получили извънредни разрешителни за ползването на неоникотиноиди. Това ще доведе до по-голяма реколта от захарно цвекло.
 
При добро стечение на обстоятелствата, Индия, третият най-голям производител в света, ще произведе около 35 милиона тона, което е с близо 3 % повече, отколкото през предишния сезон. Вторият най-голям износител на захар, Тайланд, ще увеличи производството си с 3 милиона тона до 10 милиона тона.
 
Тези количества, взети заедно, ще компенсират по-слабия резултат на Бразилия. В южноамериканската държава, която е световен лидер при износа, се очакват 40 милиона тона, или 5 % по-малко, отколкото през 2020/21-а. Като причина вашингтонските експерти посочват продължаващата суша и пожари в някои от най-големите захаропроизводителни региони на Бразилия. Освен това на много места фермерите са заменили захарната тръстика със соя или царевица, привлечени от по-високите цени за тези култури. От аграрното ведомство в американската столица очакват, че 47 на сто от бразилската реколта ще бъдат преработени на кристална захар, а останалите 53 % – на етанол.
 
През новия сезон световното потребление на захар ще се повиши с 3 милиона тона до рекордните 174. Лидер по консумация ще е Индия с 28 милиона тона. На второ място остава Европейският съюз с близо 17 милиона тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.