1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във Великотърновска област са ожънати 77 437 декара пшеница

Във Великотърновска област са ожънати 77 437 декара пшеница

32 000 тона пшеница вече е прибрана по зърноплощадките на кооперациите и арендаторите

32 000 тона пшеница вече е прибрана по зърноплощадките на кооперациите и арендаторите във Великотърновска област, съобщи Пепа Стателова от областната дирекция “Земеделие”, цитирана от “Янтра ДНЕС”. Ожънати са 77 437 декара пшеница, което е едва 12% от общо засетите в региона 634 284 дка с културата. В началото на жътвата се отчитат средни добиви от 413 кг/дка. Минала година от декар в областта средно се добиха 351 кг/дка.

С изключение на Елена и Сухиндол комбайните са влезли навсякъде. В двете балкански общини са засети общо 9690 декара. Ако времето се задържи добро, до 25 юли се очаква жътвата на пшеница в областта да приключи напълно, прогнозира Пепа Стателова. Осигурен е зърненият баланс на страната и няма опасност от хлебна криза, категоричен е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предадоха информационните агенции. По данни на продоволственото министерство на страната ни са необходими 1,5 млн. тона зърно, а досега са прибрани 2 млн. тона. В национален мащаб е ожънат 70 на сто от ечемика и около половината от пшеницата.

Добивите на пшеница са около 400 кг на дка и 365 кг на дка за ечемик. Качеството на събраната продукция е по-добро от това на миналогодишната реколта, съобщават от МЗХ. Във Великотърновска област на финала е прибирането на ечемика. За реколтиране остават едва около 1500 декара в Елена, Сухиндол и Стражица. Производството е 32 804 тона. Средният добив при ечемика е 376 кг/дка, което е с 23 кг от декар по-добре от миналото лято. Наполовина е приключила жътвата на рапицата. От маслодайната култура е прибрана реколтата от 63 603 дка. Средният добив е 223 кг/дка, което е добър резултат, коментира Пепа Стателова. Тази година зърнопроизводителите намалиха площите с рапица общо с 20 000 декара в полза на пшеницата, слънчогледа и царевицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.