1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във Видинския регион са ожънати над 70% от площите засети със слънчоглед

Във Видинския регион са ожънати над 70% от площите засети със слънчоглед

Добивите са около 180 – 200 кг от дка

В района на Ново село и Брегово са ожънати над 70% от площите засети със слънчоглед, като за другите райони във Видинска област между 40% и 50% е прибраният слънчоглед, каза Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на зърнопроизводителите във Видин, цитиран от  Радио “Фокус”. Добивите са около 180 – 200 кг от дка в момента и времето е благоприятно за завършване на жътвата на слънчоглед.

Започнала е жътвата на царевицата в отделни райони на Видинска област. Добивите са между 350-400 кг от декар, но все още не се жъне усилено царевица в областта, заяви земеделският производител.

„Малко по-високи са добивите при слънчогледа, в сравнение с миналата година – с 20 - 30 кг. Цената, която се предлага при царевицата е 220 лв. за тон без ДДС, при слънчогледа 480 – 500 лв. на тон без ДДС”, допълни Андрейнски. 40% по-ниска е цената на слънчогледа в сравнение с миналата година, когато е била около 900 лв. за тон.

Според Андрейнски, в страната има по-голямо количество произведено зърно – слънчоглед и царевица. Изкупните цени у нас са сравнително по-ниски от тези на международния пазар, което ще затрудни земеделските производители в подготовката им за следващата сеитбена кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.