1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във видинското село Бела Рада очакват по 1 тон грозде от декар

Във видинското село Бела Рада очакват по 1 тон грозде от декар

Високият добив се дължи на добрата обработка и малкото дъждове през лятото

Гроздовата реколта в село Бела Рада, Видинско е много добра и като качество, и като количество, каза кметът на селото Верка Монова, цитирана от Радио “Фокус”.

По думите й, в добре гледаните масиви добивът от винените сортове алиготе и ркцители може да достигне около 1 тон от декар. „Толкова богата реколта не е имало от години. Високият добив се дължи на добрата обработка и малкото дъждове през лятото”, коментира Монова.

Гроздоберната кампания за винените сортове все още не е започнала масово. Това се очаква да се случи в края на септември или в началото на октомври. В момента се бере десертното грозде, което жителите на село Бела Рада отглеждат в дворовете на къщите си.

„Цената засега не задоволява хората, но в нашия край продавачите са повече от купувачите”, каза кметът. „Килограм десертно грозде струва около 1 лев. Винените сортове са на почти същата цена – 0.90 - 1.00 лев за килограм, но не се знае дали хората ще успеят да удържат тази цена при това количество”, коментира Верка Монова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.