1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във Врачанско вземат мерки срещу неразпространението на болестта птичи грип

Във Врачанско вземат мерки срещу неразпространението на болестта птичи грип

Кметовете ще разпоредят на орнитоложките и ловно-рибарските дружества проверка за прелет на диви мигриращи птици

Областният управител на Враца издаде заповед за мерки срещу неразпространението на болестта птичи грип в региона. Заповедта е в отговор на издадена такава от изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните, относно констатирани случаи на болестта в Азия и предстоящата миграция на птици.

В мерките са включени незабавни заседания на общинските епизоотични комсии, актуализация на списъците със стопани, които отглеждат птици и указания срещу техен подпис за недопускане излизането на птиците извън дворовете. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти и стопаните не трябва да допускат контакт между домашни и диви птици. Те трябва да съхраняват фуражите на закрито и да информират незабавно дежурния ветеринарен лекар или кмета на селото при поява на симптоми за нездраво състояние на птиците или повишена смъртност.

Кметовете ще разпоредят на орнитоложките и ловно-рибарските дружества проверка за прелет на диви мигриращи птици, здравословното им състояние или за наличие на мъртви птици в районите на обитание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.