1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Възстановяването на световната икономика има положителен ефект върху обема на износа на вино

Възстановяването на световната икономика има положителен ефект върху обема на износа на вино

Доставките на вино за първата половина на 2010 г. от почти всички основни страни винопроизводителки са се увеличили

Постепенното възстановяване на световната икономика има положителен ефект върху обема на износа на вино. Доставките на вино за първата половина на 2010 г. от почти всички основни страни винопроизводителки са се увеличили в сравнение с първото полугодие на 2009 година. Това съобщава Международната финансова корпорация „Rabobank Group”, позовавайки се на последните си изследвания, цитирана от Agrosaveti.com.

Основният проблем на световния пазар на вино е свръхпроизводството, и ключа за постигане на рентабилност в дългосрочен план в тази индустрия ще бъде намирането на баланс между търсенето и предлагането, отбелязват експертите от „Rabobank”.

Износът от най-големите доставчици на вино през 2010 г. е нараснал значително в сравнение с  2009 година. Въпреки земетресението през февруари 2010 г., Чили показва най-голямо увеличение на обема на доставки на вина за САЩ, поради големия добив на грозде през миналата година. Нова Зеландия заема второ място по доставка на вино в САЩ.

Въпреки увеличението на световния износ на вино, пазара все още преживява проблемите с наличието на вино, което надвишава търсенето. Според Международната организация за виното, консумацията на вино през 2007 г. и 2008 г. превишава само с 9% производството му. Като се има предвид, че потреблението през 2009 г., както и производството е спаднало наполовина, износът ще продължава да расте, предполагат от „Rabobank Group”.

Междувременно, увеличаването на търсенето на вина от Китай и Русия трябва да помогне да се възобнови световния баланс между търсенето и предлагането. Въпреки това, според Стивън Реннеклив, съавтор на проучването, Европа остава основен проблем: ЕС продължава да субсидира отглеждането на грозде, което води до свръхпроизводство на вино на световния пазар.

Припомняме, че през 2009 г. ЕС съкрати обема на износа на вино със 7% (до 16,4 млн. хектолитра), САЩ – с 15% (до 3,8 милиона хектолитра) и Южна Африка – с 1% (до 4,3 милиона хектолитра), докато Австралия е увеличила доставките на чужди пазари с 10% (до 7,7 милиона хектолитра), Чили – с 18% (до 7 милиона хектолитра), в сравнение с 2008 година.

Основните вносители на вино в света през 2009 г. според американското министерство на земеделието са страните от ЕС (дял от 32%), САЩ (23%), Русия (11%) и Канада (8%), основни износители - ЕС (36%), Австралия (17%), Чили (15%), Южна Африка (10%), САЩ (9%).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.