1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Великобритания е изправена пред недостиг на плодове

Великобритания е изправена пред недостиг на плодове

Потребителите във Великобритания са свикнали да получават на приемливи цени хранителни стоки с добро качество

На фона на инфлацията, довела до драстично поскъпване на храните във Великобритания, фермерите в Обединеното кралство предупреждават, че страната може да се изправи пред недостиг на плодове и зеленчуци.
 
По думите на Минет Батърс, ръководител на Националния фермерски съюз, Великобритания върви към нова криза на продоволствието, особено по отношение на производството на зарзават и плодове. Тези трудности са предизвикани от скъпата енергия, необходима за оранжерийното отглеждане на домати, краставици и някои видове плодове. Така към кризата с яйцата, породена от избухването на епидемия от птичи грип, ще се добави още една, предупреждава Батърс.
 
От Фермерския съюз изтъкват, че потребителите във Великобритания отдавна са свикнали да получават на приемливи цени хранителни стоки с добро качество и произведени при спазването на високи стандарти за околната среда и благото на животните. Сега това снабдяване е поставено в риск заради високите производствени цени. Затова организацията призовава правителството да подкрепи стопаните, изнемогващи от непосилните разходи за торове, фуражи, енергия и горива.
 
В същото време от земеделското министерство уверяват, че няма опасност за продоволствената сигурност, тъй като тя се крепи на различни опори – не само на вътрешното производство, но и на вноса. Въпреки това цените за храните в Кралството са изключително високи, като през миналия месец поскъпването беше с рекордните 12,4 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.