1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Великобритания не може да се изхранва сама

Великобритания не може да се изхранва сама

Стопаните във Великобритания генерират ежегодно 26 милиарда паунда

След едно поколение Великобритания ще трябва да внася повече от половината храни, ако правителството продължава да пренебрегва нуждите на земеделците. За това предупреждава Националният фермерски съюз, цитиран от вестник "Гардиън".

Растящото население и стагниращото земеделско производство в страната ще наложат внасянето на все по-големи количества хранителни продукти, твърдят водачите на фермерската организация.

Ако земеделците не произвеждат повече, домакинствата ще станат уязвими за покачващи се цени и евентуален недостиг на определени стоки. Затова браншовиците настояват правителството да подкрепя нови инвестиции в селското стопанство и да разработи план, който да осигури по-висока степен на собствено производство.

Стопаните във Великобритания генерират ежегодно 26 милиарда паунда, докато хранителната индустрия има производство на стойност 103 милиарда, което е повече от автомобилната и въздухоплавателната индустрия, взети заедно. 3 и половина милиона души намират прехраната си в земеделието. 60% от храната, консумирана на Острова, е произведена там. Преди 30 години делът е бил 80 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.