Новите правила се отнасят за всички продукти, които съдържат минимум 50% от основните суровини месо, мляко и яйца
Австрия е поредната държава в Европа, която въвежда задължително обозначаване на произхода на основни храни като мляко, месо и яйца в преработени продукти, както и в столовите в учреждения и учебни заведения.
По думите на канцлера Карл Нехамер мярката има за цел да даде на потребителите повече прозрачност и възможност да направят информиран избор. Освен това от новите правила ще се възползват и селскостопанските производители в страната, смята правителството във Виена.
Фермерските организации в Австрия приветстват инициативата и изтъкват, че тя ще поощри консумацията на регионални продукти, произведени по най-високите стандарти за качество. Фермерите в страната са длъжни да спазват много по-високи изисквания за екология и хуманно отношение към животните, отколкото в други европейски и трети държави, което е свързано с по-големи разходи. Избирайки австрийските продукти, жителите ще подкрепят местното производство, смятат браншовиците.
Новите правила се отнасят за всички продукти, които съдържат минимум 50% от основните суровини месо, мляко и яйца. При говеждото, свинското, овчето, козето и птичето месо трябва да е посочено къде е родено, отгледано и заклано животното. От млечните продукти обозначение за произход на суровината трябва да носят маслото, сметаната, киселото мляко и свежите сирена, като основният критерий е къде е издоено млякото. Етикетът ще се слага и на пресните и преработените яйца. Това означава, че преработвателите трябва да изписват произхода на опаковката, а в столовите необходимите данни трябва да са посочени в менюто или на видно място в помещението за хранене.