1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Високите цени на продукцията са направили европейските фермери по-независими от земеделските субсидии

Високите цени на продукцията са направили европейските фермери по-независими от земеделските субсидии

Това показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Високите цени на продукцията са направили европейските фермери много по-независими от земеделските субсидии и предлагат на задлъжнелите страни възможност да реформират Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Това показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде EurActiv.

Очакваният растеж на търсенето и високите цени на продукцията предоставят добри възможности за фермерите и правителствата, заяви Кен Аш, директор на отдела за търговия и селско стопанство към организацията. Докладът обаче показва спад в подкрепата за европейските фермери през последните 20 години. За периода от 2008 г. до 2010 г. те са получавали 22% от общите годишни печалби от правителствени помощи. Между 1986 и 1988 г. този дял е бил по-висок - 39% годишно.

Спадът се дължи на няколко фактора, сочи проучването. Сред тях са цените на продукцията, които автоматично намаляват подкрепата от бюджета, както и реформите в ОСП през последните 25 години. Освен това голяма част от помощта от бюджета отива за фермери, които нямат ниски доходи.

В момента големите ферми получават най-висок дял от помощта, въпреки че техните доходи са над средното ниво. Значителна част от подкрепата се дава на 15-е най-стари държави членки, където близо една четвърт от най-големите ферми са получавали годишен доход от около 73 000 евро за ферма за 2007 г.

Другата седмица Европейската комисия ще представи предложенията си за промени в ОСП за периода след 2013 г. Брюксел планира намаляване на плащанията над 150 000 евро годишно с максимален размер до 300 000 евро. Само фермерите, които наемат голям брой работници, ще могат да получат по-голям размер от тази сума. Освен че ще се спестят пари, по този начин ще постигне и по-добро разпределение на европейските фондове, твърдят от Еврокомисията.

Според ОИСР обаче промяната в разпределението на плащанията чрез налагане на таван за отделните фермери или изключване на малките ферми няма да разреши проблема. Ще се постигне повече с по-малко, ако помощта се даде на тези, които наистина имат нужда от нея, твърдят от ОИСР.

Организацията изрази и опасенията си във връзка с намеренията на Брюксел да отпусне една трета от преките субсидии за фермерите, които прилагат екологични практики. Първите опити за обвързване на условията за опазване на околната среда с директните плащания са имали малък ефект, сочи проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.