Заради лошите практики на 10-15 предприятия страда целият бранш, убеден е председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите
Вината за лошото качество на млечните продукти е на производителите. Коментар направи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров по време на кръгла маса на тема „Качествени ли са българските млечни продукти“. По думите му продуктите с водно съдържание над 60% не трябва да се наричат сирене.
„Ние сме виновни. Предприятията. Не са виновни търговските вериги, които натискат за цени и заради това преработвателят сваля цените, но той трябва да има червена линия, която не трябва да прекрачва и да не пада под това, което е записал в документацията си. Преди няколко години колеги от бранша се скарахме и тогава се създаде третата Асоциация на база за това, че искат да нямат никакви ограничения във водно съдържание и т.н. Не може това да продължава“, заяви Димитър Зоров, предс. на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Владимир Михайлов – председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, заяви, че медийното оповестяване на проби на сирена, които не отговарят на стандарта, е черен пиар.
„Заради това, че 10-15 предприятия, макар че не са и толкова, имат смелостта да прилагат недобри, лоши практики, се очерни целият бранш. Не може да се твърди, че над 70 процента от българските продукти са лъжливи, некачествени и едва ли не опасни за консумация. Това е невярно и изключително некоректно към целия бранш в една изключително сложна икономическа обстановка.“