1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вносни вина на ниска цена заливат българския пазар

Вносни вина на ниска цена заливат българския пазар

Браншовици: Държавата нехае за сектор Винопроизводство

Последните 20-30 години имиджът на българското вино е сринат почти до нула. Това, което правим през последното десетилетие, е да покажем на света, че страната ни прави много добри вина, че секторът инвестира непрекъснато, заяви Цветелина Николова, мениджър на предприятие за производство на вино, по повод орязаните европейски субсидии по мярка 4.2 от ПРСР.

Чили, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия са конкуренти на българския пазар. Държавите им ги подкрепят със субсидии и по този начин намаляват цените, защото себестойността им на производство е ниска. По този начин заливат целия пазар. Така ние ставаме неконкурентни. Подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР са   възможност макар и малко да си помагаме, каза още Цветелина Николова.

По думите й сектор Винопроизводство има нужда от подмяна на бъчвите, машините и съоръженията, които са необходими за преработката на грозде и за отглеждане на лозята. „Желанието ни е ДФ „Земеделие“ и МЗХ да помагат на бранша.“

Йордан Чорбаджийски, търговски директор на предприятие за производство на вино, обясни, че реално винопроизводителите ще могат да кандидатстват по подмярка 4.2, но ще стартират с минус 30 точки от останалите им колеги, което ги лишава от възможността да реализират проекти. 

„Не сме съгласни да сме игнорирани от мярка 4.2 от ПРСР. Ние можем да кандидатстваме, но въпросът е, че не сме равнопоставени с другите земеделски производители. Искаме, ако може, да се променят условията по подмярката. „Секторът ще загуби драстично, няма да има иновации, техниката ще е остаряла. Виждате, че ни заливат вина от Франция, Южна Африка на ниска цена. Винопроизводството при тях е субсидирано, само в България този сектор не е приоритетен“, допълни Йордан Чорбаджийски.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.