1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вносният тютюн поскъпва средно с 20%

Вносният тютюн поскъпва средно с 20%

На пазара в момента се предлагат преди всичко ароматизирани тютюни с аромат на ванилия, кафе и череши

Вносният рязан тютюн за ръчно свиване започна да поскъпва средно с 20%, показва справка в регистъра на тютюневите изделия воден от министерството на финансите. Седем марки на "Калиман Карибе" са с нови цени собщава dnevnik.bg.

Поскъпването на рязания тютюн се очаква от началото на годината, когато акцизът върху него се увеличи от 100 лева за килограм на 132 лева за килограм. За това от години настояваха производителите на цигари, които изтъкваха, че ниският данък върху тютюна прави ръчно свитите цигари с до два пъти по-евтини от произведените в предприятията.

С нови цени на пазара ще се предлагат разновидности на марката Mac Baren. Расфасовките от 50 грама, които досега са се продавали по 15 лева, ще струват 18.50 лева. Същият бранд, но с различни вкусове в опаковка по 40 грама ще се продава срещу 14 лева, при 11.50 лева сега. Най-голямо е увеличението на бранда Unitas Exellent от 35 грама, който поскъпва до 11.50 лева при цена от 9 лева в момента. Най-малко ще нарасне  тютюн с марката W.O.Larsen в желязна кутия от 100 грама, която ще струва 49.50 лева при 42 лева сега. Новите цени на тютюнът и цигарите ще влезнат в сила при изчерпване на количествата в търговската мрежа.

На пазара в момента се предлагат преди всичко ароматизирани тютюни с аромат на ванилия, кафе и череши. Разфасовките са от 170 грама до 20 грама. Основни вносители на тютюн за пушене в страната са "Калиман Карибе", "Трансимпорт", "Табако трейдинг" и "Абсолют плюс". Очаква се и останалите марки тютюни да поскъпнат до два месеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.