1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Водещите износители на пилешко месо тази година ще увеличат производството си

Водещите износители на пилешко месо тази година ще увеличат производството си

На първо място остава Бразилия

Водещите износители на пилешко месо тази година ще увеличат производството си и ще предложат повече стока на международния пазар. Такава е прогнозата на американското земеделско министерство, публикувана в актуалния доклад за състоянието на глобалната търговия с месо и месни продукти.

Редица страни като Ирак, Казахстан и Южна Африка са отменили ограниченията си за внос, което дава шанс на американските доставчици. Китай и Южна Корея остават обаче затворени за американско пилешко, тъй като имат нерешени ветеринарно-санитарни въпроси.

На първо място сред износителите остава Бразилия, която през миналата година отбеляза плюс от 8% и количество от над 3 милиона тона. Пазарният дял на страната е 37 на сто. Подобна ще е ситуацията и тази година, смятат от американското земеделско министерство. Прогнозата е за нов експортен ръст от 250 хиляди тона и рекорд от почти 4 милиона тона.

Третата позиция в международната търговия с пилешко заема Европейският съюз. През 2016-та Общността ще отбележи само минимален ръст на експорта и ще достигне 1 милиона тона, като в същото време ще внесе около 700 хиляди тона. Един от големите доставчици ще бъде Украйна, за която Съюзът отвори пазарите си с подписването на договора за асоцииране. Това може да намали импорта от Бразилия, смятат експертите.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.