1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Войната за черешите в Кюстендилско започна

Войната за черешите в Кюстендилско започна

За първи път тази година в охраната ще се ползва и техника, пригодена за опазване на държавната граница

Войната за черешите в Кюстендилско започна. От едната страна са стопаните, а от другата - крадците, които влизат по тъмно, чупят клони и опустошават черешовите дръвчета. Държавата е впрегнала цялата си мощ, за да опази овошките, които хранят 30 села и дават поминък на много хора в района, съобщи bTV.

От седмица кюстендилският край е като под обсада. По селата има контролно-пропускателни пунктове и през тях се минава като през граница - полицията спира всяка кола и каруца за проверка. Хора без документи за самоличност се връщат или глобяват. Местните знаят, че това са само част от драконовите мерки за опазването на реколтата от набези на крадци. На първия пост срещу крадците стоят патрули от полицаи и граничари, които искат документ за всяка череша. За да няма съмнителни хора из полето, всеки собственик на черешов масив трябва да спазва правилата.

За първи път тази година в охраната ще се ползва и техника, пригодена за опазване на държавната граница. Освен полицейски патрули, из нивите ще обикалят и граничари, оборудвани със специални камери с режими за дневно и нощно наблюдение. Термовизьорите ще влязат в черешовата война след десетина дни, когато кампанията навлезе в разгара си и започне беритбата на най-сладката кюстендилска череша. Модерният апарат много пъти е помагал на граничарите, а голямото му предимство е, че с него могат да се правят снимки и записи. Така нито един крадец няма да остане в анонимност.

За да са спокойни берачите на череши, полицейски патрули обикалят по график градините. Обсадата в Кюстендилско ще продължи още 40 дни, докато се берат черешите. Те се прибират от полето по график и с полицейски час - от 6.00 до 20.00 часа вечерта. Всеки, спипан в градините, след това ще се проверява за кражби.

От МВР гарантират, че няма да има силов натиск при изкупуването на сладкия плод.

Засега обаче земеделците не са доволни от опитите на властта да извади на светло бизнеса с черешите в района. Хората твърдят, че изкупната цена е унизително ниска и неизгодна за тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.