1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Все още няма отговор на въпроса какво ще замени тютюнопроизводството у нас

Все още няма отговор на въпроса какво ще замени тютюнопроизводството у нас

До 2013 г. тютюнопроизводството в ЕС ще остане извън европейското подпомагане

Все още няма отговор на въпроса какво ще замени тютюнопроизводството у нас, за което в ЕС се смята, че няма бъдеще. Решение на дългогодишния проблем в България трябваше да бъде дадено в национална стратегия за преструктуриране и развитие на тютюнопроизводството. Към момента са одобрени само основните на бъдещия документ и то единствено в частта му за развитието на отрасъла, обясни директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив доц. Христо Бозуков, цитиран от Агенция „Фокус”.

Другата част на стратегията трябва да предвиди диверсификацията на отрасъла, тоест намирането на алтернативи на тютюна като култура и производство.

Заявката за изработването на подобен документ, който вероятно трябва да бъде одобрен дори и от Министерски съвет, бе направена през февруари тази година. Създаден бе и Консултативен съвет за тютюна към министъра на земеделието, който последно е заседавал през пролетта.

Бозуков обясни, че от института вече имат готовност с няколко предложения за сектора.

Например със стратегията може да се приеме, че в планинските райони, където няма алтернатива на тютюна, отглеждането на културата трябва да продължи, докато държавата не намери недиректни начини на подпомагане чрез европейските програми и някои облекчения. В равнините при алтернатива на тютюна може да бъде намерена лесно заради благоприятните условия.

До 2013 г. тютюнопроизводството в ЕС със сигурност ще остане извън европейско подпомагане. След това е възможно да настъпят промени, но шансовете са твърде малки предвид на политиката на Световната здравна организация срещу тютюнопушенето.

Някои страни като Унгария например, където се отглежда тютюн от сорта „Бърлей”, смятат да настояват за специално подпомагане на сектора.

Тази и следващата година ще се изплащат последните пари за сектора, които бяха договорени от правителството с ЕК за референтния период 2007 – 2010 г. През 2011 средствата са 70 млн., а догодина – 73 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.