1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Всички искания на животновъдите са изпълнени

Всички искания на животновъдите са изпълнени

Проблемни са данъците за 2010 година, тъй като за настоящата законът ще бъде променен

Всички искания на животновъдите към МЗХ, заложени в декларацията им, са изпълнени, остава точката по отношение на данъците. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след срещата с представители на животновъдството в Пловдив. През следващите няколко седмици ще се проведат работни срещи с Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и Министерството на финансите.

В срещата взеха участие и зам.-министър д-р Цветан Димитров и зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” д-р Драгомир Господинов. 

Найденов уточни, че за животновъдите проблемни са данъците за 2010 година, тъй като за настоящата законът ще бъде променен. Към момента някои фермери са поставени в ситуация да плащат данъци при положение, че отчитат загуба и по думите на министъра те настояват промяната да важи със задна дата и за миналата година.

Министър Найденов съобщи, че предстои създаването на Консултативен съвет по животновъдство към МЗХ, за което фермерите трябва да излъчат свои представители. Той уточни, че новосъздадената експертна работна група в бранша няма да прави проверки по фермите, а ще следи за ценообразуването по цялата верига. Целта е да се пресекат намеренията на някои да вдигат спекулативно цените, обясни Найденов и като пример посочи, че повишението на цените на горивата не е предпоставка за вдигане на цената на млечните произведения.

Големият проблем за животновъдството според Мирослав Найденов е, че почти 80 000 ферми в страната не отговарят на хигиенните изисквания, наложени от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.