1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Всяка година цените на земеделската земя у нас скачат с 10 – 15%

Всяка година цените на земеделската земя у нас скачат с 10 – 15%

Рентите са в застой

Всяка година цените на земеделската земя у нас скачат с 10 - 15 на сто. Средната цена на парцелите в Северна България се движи между 800 и 1200 лева за декар, а тези в Южна между 600 и 1000 лева. Стойностите зависят от местонахождението на полските райони и дали земята е комасирана.

Цените на рентите са в застой от миналата година насам. Те определят и стойностите на земеделската земя. В необлагодетелстваните райони с по-неплодородни земи дори се наблюдава лек спад в цените.

От тази година българската асоциация е член на Организация на европейските собственици на земя. Именно това е институцията, която участва в изготвянето на всички проекти за земеделие в Европа. През 2017-та страната ни ще бъде домакин на мащабен конгрес, у нас ще пристигнат представители от всички страни с идеи ефективното използване на земята.

Браншовиците пък очакват Кодекса на земята. По информация на земеделското министерство в края на този месец законопроектът ще бъде публикуван за обсъждане. Нагласите са той да облекчи законодателството за земеползване и собственост.

Автор: Мирела Спасова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.