Най-лоша оценка получават конвенционалните месни продукти
90 % от предлаганите в Германия месо и колбаси не изпълняват минималните изисквания за екологична устойчивост. Това е заключението на немския клон на международната природозащитна организация "Световен фонд за дивата природа".
За доклада си екоактивистите са анализирали различни производствени методи, етикети и търговски класи и са ги оценили по системата на светофара. Зелена светлина получават продукти, обозначени като "био". Те обаче имат пазарен дял, по-малък от 10 процента.
Като "добър избор" се оценяват и продуктите, които носят европейския етикет за екопроизводство. Към тях се добавят и онези, продавани с етикетите на германски организации за биоемеделие.
Според Фонда за дивата природа европейският дивеч, получен от устойчив и регулиран лов, също няма негативно влияние върху околната среда.
На второ място се подрежда месото, произведено от животни, които се хранят с фуражи без ГМО, без да са в системата "био". Тези стопани имат правото да използват пестициди и изкуствени торове.
Най-лошата оценка получават конвенционалните месни продукти. За тях WWF твърди, че имат голямо влияние върху околната среда и че не се изпълняват изискванията за хуманно отглеждане на животните.