1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ябълковите насаждения във Видинско застрашени от струпясване

Ябълковите насаждения във Видинско застрашени от струпясване

Развитието на болестта се благоприятства от дъждовното време

Проливните дъждове през тази пролет нанесоха много големи поражения и на овощните масиви, по информация на Емил Балкански, агроном и началник на Областна служба „Съвети в земеделието“. Той посочи пред Радио “Фокус”- Видин, че реколтата от ябълки ще бъде много малка във Видинския регион. Има струпясване по ябълките, което е вследствие на дъждовете. Необходимо е да продължи пръскането на ябълковите дръвчета.

В сравнително добро състояние се намират масивите със сливи. Там няма ярко изразени болести предизвикани от дъждовете, но и при тях трябва да се провежда редовна растителна защита със съответните препарати. „Някои от собствениците си спестяват средствата за растителната защита – не предприемат редовно пръскания, защото продукцията им се оскъпява“, допълва Емил Балкански. Според него това е една и от причините за масовото разпространение на струпясването по овощните масиви с ябълки.

Струпясването по ябълката е гъбно заболяване и се причинява от патогена
Venturia inaequalis от клас Ascomycetes. Мицелът нараства при температурен интервал от 6 до 31°С (оптимална 20-22°С), а конидиите се образуват при температура - 5 до 31°С.
Основна роля за масовото развитие на патогена играят влагата и температурата. Болестта се благоприятства от хладно и дъждовно време.
Това е едно от икономически най-значимите заболявания, което е в състояние да причини загуба на реколтата до 100%.
Основната задача е да се ограничат максимално първичните инфекции от аскоспори. Използват се препарати с контактно и системно действие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.